MINDFULNESS VOOR VOLWASSENEN


Mindfulness betekent dat je bewust aandacht geeft aan wat er zich op dit moment afspeelt. Je beleeft het hier-en-nu zonder te oordelen. Je maakt contact met je zintuigen, let bewust op wat je ervaart, waardoor de manier waarop je dingen beleeft intenser en waardevoller wordt. Bovendien werkt mindfulness stressverlagend.

Je krijgt meer inzicht in je denkpatronen en de manier waarop je vaak (onbewust) reageert. Mindfulness zorgt voor een soort 'pauzemoment', waardoor je niet meer automatisch wordt meegesleept in je gedachten en emoties, maar er een keuzemogelijkheid ontstaat. Je leert om ergens bewust aandacht aan te geven of makkelijker los te laten.


Druk druk druk! De laatste jaren kom je het steeds meer tegen; mensen krijgen het drukker en drukker en vinden steeds minder rust. We snakken naar het weekend, maar plannen deze ook vol met afspraken, we kijken uit naar een vakantie, maar worden juist dàn ziek of zijn zó moe bij vertrek dat we eerst een paar dagen nodig hebben om bij te tanken, voordat we er eigenlijk pas van kunnen gaan genieten. De ene dag die je vrij hebt kunnen regelen, gaat op aan things-to-do in huis of een 'verplicht' bezoekje aan je moeder. Wat is het jammer dat er maar 24 uur in een dag zit! Veel mensen kampen met een overvolle agenda, een te hoge werkdruk, moeite om alle ballen in de lucht te houden qua ouderschap, familie, vriendschappen en, oh ja, ook mijn relatie verdient wat speciale aandacht en qualitytime. Stress, overbelasting, burnout, oververmoeid en depressie; het is aan de orde van de dag.

Gelukkig is er ook een andere beweging gaande. Mensen zijn op zoek naar een manier om anders in het leven te staan. Meer bewust, minder haastig en meer in het moment. Een mindfulness training is hier een goed middel voor. Er wordt gesproken over de theoretische onderbouwingen, er worden ervaringen uitgewisseld en je krijgt tips en adviezen om mindfulness mee te kunnen nemen in je dagelijks leven. En bovenal gaan we oefenen en ervaren!


Je kunt jezelf zien als de lucht of de hemel. Jij bent de lucht en al je gedachtes, emoties en fysieke ervaringen zijn 'alleen maar' de verschillende weersomstandigheden. Soms regent het, soms is er onweer en een andere keer schijnt de zon, maar de lucht blijft altijd hetzelfde. Door mindfulness kun je gaan ervaren dat jij het wisselende weer niet bent en hoe je van een afstandje kunt kijken naar de wolken, de zon, de regen of de hagel. Je wordt er dan niet automatisch in meegenomen en verliest je er niet meer in.


Twijfel je of mindfulness training iets voor jou is? Je kunt vertrouwelijk per mail of per telefoon je vragen of je situatie aan mij voorleggen. Dan kijken we samen of het al dan niet passend voor je is.


Mindfulness kan op meerdere domeinen een positieve invloed hebben:

-> Cognitief: bijvoorbeeld meer bewust, betere aandacht, minder piekeren en oordelen.
-> Fysiek: bijvoorbeeld relaxatie respons, toegenomen lichaamsbewustzijn, pijnvermindering.
-> Emotioneel: minder reactief, meer bewust van emotionele patronen, meer gelijkmatig, meer positieve emoties.
-> Gedrag: bijvoorbeeld minder impulsief, meer bewust van wijze van reageren, meer compassie gedrag, deconditioneren.
->Relatie tot zelf en ander: bijvoorbeeld zeer zelfbewust en zelfacceptatie, minder egogericht, meer verbonden met anderen, empathie.
->Spiritueel: bijvoorbeeld: meer spiritueel betrokken, mystieke ervaringen, meer compassie, onbaatzuchtige liefde

Jean Kristeller