WAT IS ACT?


ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy, een nieuwe vorm van Gedragstherapie. ACT leert je om het zinloze gevecht met vervelende gedachten, emoties en lichamelijke sensaties te staken. Hierdoor ben je in staat om je aandacht te richten op de dingen die je werkelijk belangrijk vindt in het leven (waarden). De kern van ACT is de filosofie dat het vechten tegen onvermijdelijke omstandigheden uiteindelijk ten koste gaat van een levenskrachtig en waardevol leven. ACT heeft niet als doel het veranderen van de vorm of de hoeveelheid gedachtes en gevoelens, maar verandert de functie van de gedachtes en gevoelens.


PSYCHOLOGISCHE FLEXIBILITEIT


De focus van ACT ligt op het vergroten van de psychologische flexibiliteit. Dit wordt gedaan vanuit 6 kernprocessen: Acceptatie, Defusie, Mindfulness, Zelf als context, Waarden en Toegewijde actie.

ACT helpt je om meer bewust te worden van je gedachten, van JOUW Beppie, zodat je er minder last van hebt, je minder streng voor jezelf kunt zijn, minder ‘moet’ van jezelf en daarbij, heel belangrijk, op weg gaat om je dromen en doelen te verwezenlijken.

Mentaal niet veerkrachtig zijn, psychologisch inflexibel, ben je als je je gedachten en gevoelens ziet als de letterlijke waarheid en onbewust je gedrag erdoor laat bepalen (bijvoorbeeld: ik voel me onzeker, dus ik kan die presentatie niet geven).

Je gedachten en gevoelens zorgen er dan voor dat je niet doet wat je zou wìllen doen, wat je belangrijk vindt en je bent dan niet wie je eigenlijk graag zou willen zijn.


De 6 kernaspecten

ACCEPTATIE

DEFUSIE


MINDFULNESS / HIER & NU

ZELF-ALS-CONTEXT


WAARDEN

TOEGEWIJDE ACTIE


Geef jezelf de mogelijkheid om te gaan leven vanuit de kernboodschap van ACT: Accepteer wat buiten je macht ligt en verbind je ertoe te doen wat je leven verrijkt; leef JOUW leven!